Wpływ na kształt sylwetki ma nie tylko dieta i sposób życia. Nierzadko zmieniają ją choroby.  Hashimoto i niedoczynność lub nadczynność tarczycy, cukrzyca, nowotwory to tylko część chorób, które sprawiają, że niebezpiecznie przybywa lub ubywa kilogramów, zdrowy styl życia wymyka się spod kontroli, a to wszystko sprawia, że pogarsza się komfort życia i samopoczucie. Po pomoc w takim wypadku warto zwrócić się do dietetyka klinicznego.

Dietetyk kliniczny nie jest lekarzem (nie wystawia recept ani skierowań), lecz osobą, która posiada bogatą wiedzę na temat chorób, w których zmiana nawyków żywieniowych jest koniecznością, na temat wpływu poszczególnych leków na organizm człowieka, wie w jaki sposób dopasować dietę do obecnego stanu chorego, by wesprzeć proces zdrowienia, pomóc wrócić do dobrego samopoczucia.

Profesjonalny dietetyk w pierwszej kolejności przeprowadza wywiad żywieniowy z pacjentem, na podstawie którego dokonuje oceny stanu odżywienia oraz nawyków żywieniowych, ustala, z jakimi dolegliwościami zmaga się pacjent. Przed ułożeniem diety, dietetyk kliniczny wykonuje także pomiary antropometryczne (wskaźnik BMI, grubość fałdu skórnego, WHR, BIA i inne) oraz analizuje wyniki podstawowych badań laboratoryjnych, określających poziom składników odżywczych w organizmie pacjenta. Praca specjalisty nie ogranicza się tylko do pracy z osobą chorą – zadaniem dietetyka klinicznego jest także edukowanie w zakresie żywienia jego rodziny bądź opiekunów.

Przy jakich chorobach lub schorzeniach warto skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego?

  • insulinooporność
  • hipoglikemia
  • choroba Gravesa-Basedowa
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • choroba wrzodowa
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
  • choroby skóry (łuszczyca, atopowe zapalenie skóry),
  • anemia i niedokrwistość
  • nadciśnienie
  • osteoporoza
  • dna moczanowa

Prawidłowa dieta i prawidłowa waga ciała mają dla zdrowia niebagatelne znaczenie. Warto zatem podjąć współpracę z dietetykiem klinicznym.