Karnawał to czas zabawy, świętowania, balów przebierańców, ale także charakterystycznych smakołyków, wśród których nie może zabraknąć faworków. Te wyśmienite słodkości mogą jednak mieć nieco bardziej wyszukany charakter niż te, które znamy z babcinych książek kucharskich. A może tak wypróbować smaczne faworki kakaowe?
Dobry przepis na chrupiące faworki z kakao
Faworki, znane również jako chrust, to tradycyjne polskie ciasteczka karnawałowe, których delikatność i chrupkość są uwielbiane przez wielu. Zapewniamy, że ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci podniebienie. Warto klasyczny przepis nieco urozmaicić i do klasycznego przepisu dodać kakao. Z pewnością dzięki takiej wariacji na temat faworków zaskoczymy zarówno gości, jak i domowników! Zatem jaki jest przepis na faworki kakaowe, najlepiej faworki na szybko? Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, 4 jajka oraz po 2 łyżki: roztopionego, wystudzonego masła, octu bądź spirytusu spożywczego, kakao, śmietany 30% i cukru. Dodatkowo dodajemy opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Jak robimy faworki kakaowe z tego przepisu? Do wcześniej przygotowanej miski wsypujemy tzw. składniki suche czyli przesianą mąkę, sól, cukier, kakao oraz cukier waniliowy, a następnie całość mieszamy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy jajka, masło, ocet (spirytus) i śmietanę. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto – do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Po osiągnięciu idealnej konsystencji odstawiamy przykryte ściereczką na pół godziny. Nazywa się to tradycyjnie odpoczynkiem ciasta.
Jak formujemy faworki kakaowe?
Przygotowane wcześniej w oparciu o przepis na szybkie faworki z kakao ciasto będzie za chwilę nabierało docelowego kształtu, bowiem przystępujemy do formowania faworków. Dzielimy zagniecione ciasto na kilka kawałków i rozwałkowujemy je kolejno na grubość maksymalnie 3 milimetrów, ponieważ najlepiej smakują kakaowe faworki cieniutkie. Kroimy powstały placek na paski o szerokości około 3 cm, a na środku każdego paska nacinamy podłużny otworek, przez który przekładamy jeden z końców naszego faworka i wyciągamy w tę stronę, po której ten koniec się wcześniej znajdował. Przystępujemy do smażenia. Najlepiej robić to w głębokim garnku lub brytfance, w głębokim gorącym tłuszczu (oleju bądź roztopionym smalcu). Ważne jest, aby olej był wystarczająco gorący, aby faworki szybko się usmażyły, ale nie może być wrzący, bo wówczas będą się nam przypalać. Nasze kakaowe cienkie faworki smażymy obustronnie, wyciągamy z tłuszczu i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i możemy cieszyć nasze podniebienie tymi pysznymi chrupiącymi słodkościami w nowej kakaowej odsłonie. Smacznego!