Co najbardziej kojarzy się z kuchnią grecką? Odpowiedź nie wymaga żadnego zastanowienia: to domowe tzatziki z twarogu. Grecy serwują je jako niezastąpiony dodatek do potraw grillowanych, dań pieczonych w piekarniku czy mięs i warzyw smażonych na patelni. Czasem wspomniany sos jest także przystawką podawaną z chlebem zapieczonym na chrupko.

Sami jesteśmy wielkimi smakoszami tego dodatku, dlatego przygotowaliśmy dla Was prostą odpowiedź na to, jak się robi tzatziki. Zapewniamy: poniższa receptura nie dość, że jest szybka i łatwa w realizacji, to po pierwszym spróbowaniu jej efektów na stałe zamieszka w Waszej kuchni.

Cacyki z serem białym – przepis

Czy wspominaliśmy już, że omawiany dodatek rodem z kuchni greckiej jest tani w wykonaniu? Chyba nie. Musimy więc to wyraźnie podkreślić teraz. Kilka prostych, niedrogich składników wystarczy do tego by zrobić sos tzatziki do grilla oraz idealny do każdej innej potrawy. Potrzebujemy tylko:

  • ser twarogowy półtłusty lub tłusty – ćwierć kilograma
  • jogurt grecki – jeden duży (400 gram)
  • ogórki – 1 duży szklarniowy bądź dwa polne o średniej wielkości
  • szczypiorek bądź koperek – zależnie od preferowanego smaku, jeden nieduży pęczek
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • pieprz oraz sól – do smaku

Tzatziki z twarogu – jak przygotować? Ser rozdrabniamy widelcem. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Koper bądź szczypior siekamy na drobno. Składniki dodajemy do twarogu i mieszamy. Na koniec wlewamy jogurt grecki oraz wsypujemy sól i pieprz w preferowanych przez nas proporcjach.

Z czym jeść tzatziki wykonane w ten sposób? Możliwości jest nieskończenie wiele. Osobiście chętnie wybieramy je jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy chleba opiekanego nad ogniskiem lub grillem. Idealnie odnajdują się one także jako dodatek do delikatnych szaszłyków czy placuszków warzywnych, chociażby tych z cukinii. Zachęcamy Was do tego, by samemu poeksperymentować z tym, do czego dodawać cacyki z twarogiem. To bowiem danie bardzo uniwersalne i ponadczasowe.