Lubimy, gdy w naszej kuchni nic się nie marnuje. Dlatego też każdy składnik dokładnie przymyślamy zastanawiając się nad tym, jak można go wykorzystać, uchronić przed wylądowaniem w koszu. Z tej idei narodził się pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Na pierwszy rzut oka wygląda on jak słodki keks. Jest jednak zdecydowanie wytrawny i nadaje się tak do codziennego położenia na kanapki, jak i jako samodzielna przekąska podawana na domowej imprezie jako fenomenalny starter.
Przepis na pasztet drobiowy z jajkiem
Podane składniki wystarczą na to, by przygotować jedną małą keksówkę z potrawą. By wiedzieć, jak zrobić pasztet drobiowy, zacznijmy od wybrania się na zakupy, wśród których znajdą się:
- duże skrzydełko z kaczki które ugotujemy w rosole
- spora indycza szyjka, również gotowana w rosole
- czerwona papryka – jedna, średniej wielkości
- jajka – jedno surowe oraz trzy ugotowane na twardo
- przyprawa myśliwska – jedna łyżka
- przyprawa do pasztetów – jedna łyżka
- bułka pszenna – jedna sztuka
- czosnek – jeden duży ząbek
- pieprz – pół łyżeczki
- sól – jedna płaska łyżeczka
Pasztet domowy drobiowy zaczynamy od tego, że gotujemy rosół w tradycyjny sposób. Po jego przygotowaniu, mięso z indyka i kaczki wyjmujemy, studzimy i oddzielamy od kości. W międzyczasie bułkę pszenną namaczamy w wodzie, zostawiając ją tam do czasu aż zupełnie rozmięknie. Gdy to się stanie, dokładnie ją odciskamy.
Następny krok, jaki ma przepis na pasztet drobiowy zapiekany, to zmielenie mięsa w maszynce do mielenia, ręcznej bądź elektrycznej. Jeśli już to mamy za sobą, przekładamy drób do miski i dodajemy do niej paprykę pokrojoną w drobną kostkę, a także odciśniętą bułkę, przyprawy i surowe jajko. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu malaksera. Można to zrobić ręcznie, ale zajmie to nieco więcej czasu. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy gotowane jaja pokrojone w drobną kostkę. Na koniec nasz szybki pasztet drobiowy pieczony przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na 40 minut (temperatura około 180 stopni).