Wykwintne danie, które jest wręcz dziecinnie proste w przygotowaniu? Dla nas odpowiedź jest prosta: to karkówka po królewsku. Możesz ją przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego czy baraniego, ale naszym topem zdecydowanie jest wersja wieprzowa. Z niej, według nas, najłatwiej stworzyć soczyste, aromatyczne, przepyszne danie które upieczemy w piekarniku wykorzystując zwykłą blachę lub duże naczynie żaroodporne.
Przepis na karczek po królewsku
Jakie składniki są potrzebne, by cieszyć swoje kubki smakowe za pomocą omawianego dania?
- karkówka – sześć plastrów o średniej grubości
- pieczarki pokrojone w plastry – około pół kilograma
- cebula – 2 sztuki pokrojone w kostkę
- ser żółty – pół kilograma startego na grubych oczkach
- keczup pikantny – kilka dużych łyżek
- majonez klasyczny – kilka dużych łyżek
- bazylia, oregano i przyprawa do karkówki – do smaku
Pierwszy krok do tego, by powstała pyszna karkówka po królewsku z pieczarkami, to lekkie rozbicie samego mięsa za pomocą tłuczka kuchennego. Na każdy jego kawałek nakładamy niedużą porcję keczupu (z obu stron!) i dokładnie go rozsmarowujemy. Teraz pieczona karkówka po królewsku musi zostać ułożona na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Co położyć na wierzchu mięsa? Pieczarki oraz cebulkę, które posypiemy przyprawą do karkówki. Kolejna warstwa to ser żółty oraz bazylia, oregano i łyżeczka majonezu na każdy plaster. Nasz przepis na karczek po królewsku zakłada, że mięso pieczemy przykryte – folią aluminiową lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Dzięki temu będzie ono odpowiednio soczyste i jędrne. Jeśli chcemy, by całość była lekko chrupka z wierzchu, możemy odkryć danie w piekarniku kilka minut przed zakończeniem pieczenia.
Ile czasu piec karkówkę po królewsku? Nasze doświadczenie pokazuje, że do pełnego upieczenia w temperaturze 170-180 stopni musi upłynąć około godzina. Danie najchętniej podajemy od razu po upieczeniu. Jeśli jednak coś zostanie z obiadu, na następny dzień całość jest równie pyszna na zimno.