Chłop to potoczne określenie rolnika ciężko pracującego fizycznie przez wiele godzin. Stereotypowo przyjmując jest to osoba, która nie ma dużej ilości pieniędzy i czasu na to, by przygotowywać wytworne, wieloskładnikowe potrawy. Dlatego też chłopskie jadło musi być proste, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Jakie śniadania spełniają te wymagania? Mamy na nie dwa sprawdzone pomysły!
Omlet chłopski z wędzonką
Potrzebujemy:
- wędzony boczek – 80-100 gram
- jajka – 2 sztuki
- ziemniak – 1 duży ugotowany
- cebula – 1 mała
- pomidor – 1 sztuka
- ogórek małosolny lub kiszony – połowa dużego lub 1 mały
- mleko – łyżka
- olej – łyżeczka
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie omleta chłopskiego zaczynamy od tego, że jajka roztrzepujemy, dodając do nich mleko oraz przyprawy. Gdy konsystencja jest jednolita, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki ziemniaka, posiekane w grubą kostkę pomidora i ogórka, drobno poszatkowaną cebulę i boczek pokrojony w cienkie paski. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną olejem. Smażymy z obu stron wolno, do czasu aż wierzch się zarumieni a wnętrze będzie ścięte.
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Jej ogromnym plusem jest to, że możesz przygotować ją dzień wcześniej i schować do lodówki, w której doczeka do rana. By stworzyć to śniadanie chłopskie potrzebujemy:
- ziemniaki ugotowane al dente – pół kilograma
- kiełbasę chłopską – ćwierć kilograma
- cebulę – jedną dużą
- ser żółty tarty – około 125 gram
- śmietanę – trzy czubate łyżki
- jajko – 1 duże lub 2 małe
- oliwę – 2 łyżki
- natkę pietruszki – garść posiekanej
Zapiekanka chłopska z kiełbasą w wykonaniu jest banalnie prosta. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozkładamy równomiernie ziemniaki pokrojone w plastry (pół przygotowanej porcji). Na nie kładziemy podsmażone wcześniej na oliwie cebulę krojoną w kostkę oraz kiełbasę krojoną w plastry. Na wierzchu umieszczamy pozostałe ziemniaki. Całość polewamy sosem przygotowanym z dokładnie wymieszanych jajek, śmietany, sera i przypraw. Teraz pozostaje włożyć zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i poczekać około 30-40 minut. Smacznego!