Udka marynowane w cebuli i czosnku

U nas w domu bardzo często gości drób – najczęściej udka. Jest to mięso tanie i smaczne. Najczęściej kupuje je w ulubionym sklepie z ekologicznym drobiem – by mieć pewność, że jem dobrej jakości mięso. Mięso z kurczaka można przygotowywać na miliony sposobów. Ja dziś proponuję udka marynowane w cebuli i czosnku. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 3 porcję :

3 udka z kurczaka

1 łyżka przyprawy do rosołu bez soli

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka soli ziołowej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obieramy. I kroimy w plasterki

2. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je olejem

3. Udka posypujemy przyprawami oraz cebulą i czosnkiem. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin

4. Udka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *