Śledzie Cześka – w majeranku

Takie śledzie co rok na święta Wielkanocne przygotowywał Ś.P wujek Czesiek . Robi się je bardzo szybko i z małej ilości składników. Możemy kontrolować ich wyrazistość za pomocą octu dodawanego do zalewy. Skusicie się ? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 średnie cebule

500 g filetów śledziowych alla matjas

1 -2 płaskie łyżki majeranku

pieprz kolorowy – świeżo zmielony

sól

1/2 szkl oleju rzepakowego

Zalewa:

1/2 szkl wody

2 łyżki octu – można więcej bądź mniej

5 ziaren ziela angielksiego

4 liście laurowe

2 łyżeczki curku

 

Sposób przygotowania:

1. Śledzie namocz w wodzie przez 12 h w lodówce. Odsącz i osusz

2. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki

3. Cebulę obier i pokrój w cieniutkie półplasterki

4. Do rondelka dodaj składniki zalewy i lekko podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Ostudź

5. Do miski dodaj pokrojone śledzie, cebulę, przyprawy , olej oraz zalewę. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na 12 godzin

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *