Rogale z budyniem i rabarbarem

Coś w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Rogale z budyniem i rabarbarem.  Obiecałam Wam , że będę pisać co u mnie itd. Wiem , że ciężko mi z tym idzie ale moi Kochani.. czuje niemoc, niechęć do wszystkiego. Czuje się taka wyprana ze wszystkim sił, uczuć itd 🙁 Czuje się jak taka mała dziewczynka, która czeka aż ktoś ją przytuli , zaopiekuje się nią i tchnie w nią nowe życie… Ale teraz wróćmy do rogali 🙂 Oto przepis:

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g mąki pszennej

250 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

40g drożdży

1/2szkl. cukru

Wypełnienie:

500 g rabarbaru

6 łyżek cukru trzcinowego

1 op budyniu śmietankowego + 350 ml mleka + 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy

 

2. W rondlu podgrzewamy 300 ml mleka , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Studzimy

 

3. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

4. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 części.

 

5. Na szerszą część trójkąta nakładamy budyń oraz rabarbar. Zwijamy w rogalika

6. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

7. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *