Pszenne bułeczki

Nie ma to jak domowe pieczywo. Niestety coraz częściej zakupione pieczywo jest naszprycowane niezdrowymi składnikami , które niestety szkodzą naszemu zdrowiu…. Dlatego warto wytwarzać w miarę możliwości swoje pieczywo. Bułeczki są niezywkle chrupiące a miąższ jest zwarty i mięciutki – a nie napompowany jak w sklepach 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g mąki pszennej
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

1.Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.

2.Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło

3.Wyrabiać ciasto do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

4.Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.

5.Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, „nacinając” prawie do spodu.

6.Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane.

 

1 thought on “Pszenne bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *