Pieczona goleń wołowa

Dziś proponuje Wam pieczoną goleń wołową. Takie mięsko przygotowywałam dziś po raz pierwszy. Trochę się bałam bo jednak wołowina lubi płatać figle. Ale wyszło pysznie. Goleń marynowałam w przyprawach firmy NMR. Goleń była marynowana przez calutką noc. A pieczona była w garnku żeliwnym – u mnie takim bardzo starym – spadek po Babci 🙂 pieczona była przez 3 godziny w 150 stopniach. Po godzinie od włożenia do piekarnika unosił się nieziemski zapach , który pobudził moje kiszki i byłam taaaka głodna ….:-))

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szt goleni wołowej ( u mnie takie po około 500-600 g)

2/3 szkl oleju

6 ziarenek ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego

1 czubata łyżeczka płatków papryki

1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

1.Czosnek obierz i pokrój w plasterki

2.Do miski dodaj olej przyprawy i czosnek. Wymieszaj całość. Włóż mięso i obtocz porządnie w marynacie. Miskę owiń folią spożywczą porób dziurki i włóż na całą noc do lodówki

3.Piekarnik nagrzej do 150 stopni ( góra-dół) mięso przekładamy do garnka żeliwnego i przykrywamy je

4. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3 godziny.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Pieczona goleń wołowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *