Mięso, o którym mówimy w tytule, pozyskiwane jest z środkowej, tylnej i przedniej części nogi krowiej. Jak wygląda pręga wołowa, zwana inaczej golenią? Jest ona mocno czerwona, a w jej strukturze znajdziemy nieregularne przerosty z tłuszczu oraz tkanki łącznej. Im młodsze będzie zwierzę, z którego pochodzi mięso, tym przerosty będą delikatniejsze i będzie ich mniej.

Co zrobić z pręgi wołowej? Jak wykorzystać ją w swojej kuchni? Mamy sprawdzone rozwiązanie, które króluje na naszych talerzach od lat. I do tej pory się nam ono nie znudziło!

Pręga wołowa z kością – przygotowanie krok po kroku

Pieczenie to naszym zdaniem najlepszy sposób na to, by uzyskać smaczne danie z omawianego mięsa. Składników, których potrzebuje dobra pręga wołowa pieczona, jest stosunkowo niewiele. Ich lista jest następująca:

  • mięso z goleni wołowej – około 600 gram
  • olej – dwie lub trzy szklanki (w zależności od ilości i suchości mięsa)
  • ziele angielskie – sześć ziaren
  • czosnek – cztery ząbki
  • papryka słodka mielona – jedna łyżeczka (czubata)
  • pieprz mielony – pół łyżeczki
  • suszone płatki papryki – jedna łyżeczka (czubata)
  • sól – jedna łyżeczka

Skompletowałeś już wszystko? Czas na to, by goleń wołowa przepis zrealizować krok po kroku. Zaczynamy od obrania czosnku, posiekania go w cienkie plasterki i włożenia do miski o średniej wielkości. Dodaję do niego olej oraz wszystkie przyprawy, które dokładnie ze sobą mieszam.

Na tym kroku będzie nam potrzebna już goleń wołowa w plastrach. Mogliśmy kupić je w tej formie w sklepie lub plastrujemy mięso samodzielnie ostrym nożem. Każdy plaster wkładamy do miski i dokładnie obtaczamy w przygotowanej wcześniej marynacie. Układamy całe mięso razem w misce, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Dzięki temu procesowi goleń wołowa pieczona będzie krucha i bardzo aromatyczna.

Po tym czasie zamarynowane mięso przekładamy do garnka żeliwnego. Nakrywamy je pokrywką i pieczemy przez około trzy godziny w temperaturze 150-160 stopni.