Pasztet drobiowy alla keks z jajkiem

Domowa wędlina jest najsmaczniejsza. Ja ostatnio piekę pasztety – z mięsa ,który zostaje z rosołu. Można z takiego mięska stworzyć smaczne cuda. Więc spróbujcie sami !

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 skrzydło z kaczki ( z rosołu)

1 szyja z indyka (z rosołu )

1 mała papryka czerwona

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka przyprawy do pasztetu NMR

1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej NMR

1 łyżeczka soli

1 surowe jajko

1/2 łyżeczki pieprzu

1 ząbek czosnku

1 duża bułka namoczona w wodzie

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso oddziel od kości. Z bułki odciśnij nadmiar wody

2. Do malaksera dodaj mięso, paprykę pokrojoną w większą kostkę. Przyprawy , surowe jajko, oraz bułkę. Całość miksuj około 2 minuty

3. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka dodaj do mięsa i wymieszaj.

4. Masę mięsna przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 40 minut

 

2 thoughts on “Pasztet drobiowy alla keks z jajkiem

  1. Uwielbiam pasztetu, Twój wygląda obłędnie. Nie znam akurat tych przypraw, fajnie, że podajesz do nich link- można poczytać co też się kryje w mieszankach 🙂

    1. Ja też uwielbiam pasztety – zwłaszcza jeśli wykorzystuje się mięsko z „odzysku” 🙂 Ten pasztecik to chyba najlepszy z ostatnich 🙂
      Lubię przyprawy tej marki – choć są niektóre mieszanki ( na razie jedna do słodkich dań) za którą nie przepadam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *