Paprykowe kąski z cebulą

Propozycja na obiadek dla mięsożerców jak my 🙂 Kąski z kurczaka są niezwykle miękkie i soczyste a skórka chrupiąca. Oczywiście u nas skórkę pożarł Filip ;-D
Kochani trzymajcie kciuki , w piątek mamy wizytę u chirurga, z rączką już chyba lepiej. Nie boli go przy dotykaniu jej. Oby tylko się znów nie przewrócił… bo będzie gips na nowo. Ale dopilnuj ruchliwego 4ro latka by nie skakał, biegał i by się nie przewrócił 😀

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Kawałki kurczaka – u mnie udka i skrzydełka

Marynata:

2 gałązki rozmarynu

2 cebule

1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka ziołowej soli

6 łyżek oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

1. Marynata: Cebulę obierz i pokrój w cienkie łódeczki.

2. Do oleju dodaj przyprawy i całość wymieszaj.

3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj marynatą , ułóż gałązki rozmarynu i połowę cebuli.

4. Kawałki kurczaka nasmaruj marynatą ułóż w naczyniu żaroodpornym , całość posyp pozostałą cebulą. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie leżakowało 15 godzin)

5. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 35 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *