Jajka po bretońsku

Kolejne świąteczny – poświąteczny przepis – tym razem jajka po bretońsku. Przepis znalazłam w starych kartach z przepisami u mojej mamy w zeszycie. Jajka  w takim sosie są bardzo smaczne, Wasi goście na pewno będą zadowoleni ! 🙂 Spróbujecie ?

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

7 jajek
500 ml bulionu – może być z kostki
120 g pora
140 g cebuli
150 g pieczarek
150 g śmietany 18 %
1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
sól pieprz do smaku
1 spora łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo
Pora i pieczarki umyć osuszyć. Cebulę obrać.
Pora i cebulę kroić w cieniutkie pół plasterki

2. W rondelku rozpuścić masło, dodać pora i cebulę, zeszklić.Dodać bulion i zagotować

3. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki i wrzucić do gotującego się bulionu z warzywami. Gotować na malutkim ogniu ok 15 min.

4. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodawać powoli do bulionu z warzywami i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z gazu

5. Jajka obrać , przekroić na pół i ułożyć w misce, zalać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *