Gulasz warzywny z kapustą i botiwnką

Proponuje Wam bezmięsny obiad – gulasz warzywny. Ma wszystko to, co teraz najlepsze czyli młode warzywa. Nawet mięsożercy – tacy jak ja – będą zadowoleni z takiego obiadku 🙂 I najmłodsi także 😉

W piątek mieliśmy wizytę u Pani chirurg. Zrosty są już stabilne.  Z rączką Filipa jest już dobrze. Ale jeszcze tak w razie wu ma nosić ortezę przez dwa tygodnie 🙂 JUPI !!!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

300 g młodych ziemniaków

1 mały pęczek botwinki

1 pęczek dymki

300 g pieczarek

3 marchewki

1/2 główki młodej kapusty

3 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz, cząber,słodka papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno posiekaj. Wrzuć do garnka lekko posól i zalej wodę. Wstaw na ogień. Gdy kapusta zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj przez 12 minut. Odcedź

2. Obierz ziemniaki i pokrój w grubą kostkę. Pieczarki pokrój w pół plasterki, botwinkę pokrój drobno – buraczki wraz z łodygami i liśćmi . Marchew obierz i pokrój w plasterki

3. Do garnka wlej 2-3 łyżki oleju rzepakowego wrzuć ziemniaki, botwinkę , pieczarki i marchew. Smaż całośc od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Dodaj kapustę przyprawy i całość wymieszaj. Dodaj 3 łyżki koncentratu i 1/2 szkl wody. Całość duś pod przykryciem przez 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *