Faszerowana cukinia

Ostatnio mało tu propozycji mięsnych na obiadek. Więc proszę 🙂 Faszerowana cukinia. Podobna cukinie jadłam u przyjaciół Agnieszki i Kamila. Mm…. była przepyszna !! Zajadałam się nią aż mi się uszy trzęsły . Gdybym mogła wylizałabym talerz ! Ale w gościach nie wypada 😀 Więc postanowiłam przygotować podobną – wyszła równie smaczna – ale nie aż tak pyszna jak ta Agnieszki i Kamila :-)) Ja do swojej cukinii dodałam troszkę sera żółtego – by troszkę zgrzeszyć . 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

2 większe cukinie

2 marchewki

2 cebule

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyzeczki pomidorów suszonych z chilli

1/2 łyżeczki cząbkru

1/2 łyżeczki majeranku

8 plastrów sera gouda mierzwionego

Sposób przygotowania:

1. Cukinię przetnij wzdłuż na pół, za pomocą łyżki stołowej pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinie lekko posól

2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę zetrzyj na tarce na plasterki

3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i cebulę smaż około 7 minut. Dodaj mięso oraz przyprawy. Całość wymieszaj i smaż około 12 minut

4. Z cukinie osusz. Na każdą cukinie nałóż po 1 plasterku sera. Następnie nałóż farsz dobrze go przyciskając. Na każdą cukinie nałóż plasterek sera

5. Cukinię wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20 minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *