Ciasto „Poduszkowiec”

Ostatnio na internecie dość często pojawia się ciasto „Poduszkowiec” więc i ja postanowiłam je upiec. „Poduszkowiec” to połączenie sernika z kakaowym ciastem – czyli to co Smakosze lubią najbardziej 😀 A Wy się skusicie ? 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki blacha 26×34

Ciemne ciasto:

8 Jaj M

330 g mąki pszennej

270 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 ml oleju

3 łyżki kako

180 ml wody

Sernik:

1200 g sera twarogowego na sernik

2 op budyniu waniliowego

190 g cukru

 

Sposób przygotowania:

1. Sernik: Składniki na masę serową wymieszaj ze sobą

2. Ciemne ciasto : Jajka ubij z cukrem . Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie wodę z olejem .

3. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj.

5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciemne ciasto.

6. Masę serową przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Z Masy serowej zrób kratę na ciemnym cieście.

7. Całość piecz 50-60 minut w 180 stopniach

 

1 thought on “Ciasto „Poduszkowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *