Babka cytrusowa

Przepis na tą babkę dostałam od znajomej Ani – lecz lekko go zmodyfikowałam 🙂 Pokusicie się o taką babkę na Wasz wielkanocny stół ? Mnie od jutra czekają przygotowania do świąt…. Oby Filip był jutro dla mnie łaskawy hihi. Powiem Wam, że dla mnie święta….to …. straciły swój urok…tak to ujmijmy. Idę do kościoła w sobotę poświęcić by Filipek wiedział , a czy będzie chciał wierzyć czy nie – to sam zdecyduje za parę lat 😉 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 czubata łyżeczka proszku do  pieczenia

250 g mąki pszennej

250 g cukru

250 g margaryny Kasia

5 jajek

skórka z 1 pomarańczy

skórka z 1 cytryny

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

Lukier:

sok z 1/2 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

cukier puder

forma do babki o poj. 2 litrów

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

3. Do masy dodajemy sok z cytrusów oraz skórki i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *