Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Taką zupkę jadłam w pracy w przedszkolu – była przepyszna ! Dzieciaczkom mówiliśmy , że to zupa „Shrekowa” ;-)) Myślę , że udało mi się odtworzyć smak znany mi z pracy .  Filip gdy zobaczył szpinak zaczął się krzywić , że nie dobre ohyda. Ale potem zajadał zupkę aż miło 😀 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 op. mrożonego szpinaku

1/2 op serka kanapkowego alla feta

1 ząbek czosnku

2 l bulionu warzywnego

sól , pieprz

Kluski :

1 jajko

100 ml mleka

mąka

szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Kluski : jajko rozbełtaj z mlekiem i solą. Następnie dodawaj stopniowo mąki – tyle by powstało gęste , lecz cały czas płynne ciasto.

2. W garnku zagotuj bulion, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj około 10 min. Po tym czasie dodaj serek i wymieszaj. Za pomocą łyżki nakładaj kluseczki. Zupkę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5 min.

 

2 thoughts on “Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *