Zupa „ryżanka”

2Prosta , łatwa lecz smaczna zupa na podstawie rosołu z dodatkiem płatków ryżowych.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 szyja z indyka

2 skrzydełka z kurczaka

2-3 marchwie

2 małe pietruszki

1/2 średniego selera

1 mała cebula

1 łyżka przyprawy do rosołu ( u mnie firmy TEN SMAK)

sól do smaku

ok 5 łyżek płatków ryżowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy i obieramy
  2. Marchew kroimy w plasterki
  3. Do garnka wrzucamy mięso warzywa i przyprawę. Całość zalewamy 1 l wody
  4. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa staną się miękkie
  5. Z rosołu wyciągamy seler, pietruszkę oraz mięso. Wrzucamy płatki ryżowe i gotujemy jeszcze 15 minut

 

2 3 Bez nazwy-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *