Zupa „pekińska”

zupa z serii „sprzątamy lodówkę ” Tanio i bardzo smacznie. zupa najlepiej smakuje na drugi dzień

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 l wody
1 liśc laurowy
2 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu syczuańskiego
2 male papryczki chilli suszone
1 malutka porcja rosołowa
ok 10 dużych liści kapusty pekińskiej
4-5 dużych pieczarek
1/2 dużej papryki czerwonej
sól
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu

 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wrzuc porcję, dodaj sól, liśc ziele oraz papryczki chili i pieprz .Zalej wodą. Gotuj ok 1 godziny.

2. Z liści kapust pozbądź się białych grubych części. Liście posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki a papryke w grubą kostkę.

3. Z wywaru wyjmij porcję rosołową, odkrój z niej mięso i wrzuc do wywaru.
Do wywaru dodaj także warzywa.Gotuj przez 20 min

4. Do zupy dodaj koncentrat i jogurt, Wymieszaj. gotuj ejszcze przez 5 min

 

1 thought on “Zupa „pekińska”

  1. Jak zawsze tutaj – przepis apetyczny, przystępny i z „osiągalnych” składników. Jedna z ulubionych zup mojego męża! Ja też jestem zachwycona. Dziękuję, Paulino! ;*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *