Zupa – krem z fioletowej marchwi

Pyszna i zdrowa zupa z fioletowej marchwi. Zachwyca swoim cudownym kolorem ale i smakiem :-)) Marchew Pochodzi z Azji, gdzie od czasów starożytnych uprawiana była marchew czarna , która w średniowieczu trafiła do uprawy także w Europie. Tu wyhodowano liczne inne odmiany, o korzeniu białym i zwłaszcza pomarańczowym, które z czasem wyparły w uprawie pierwotny typ fioletowy

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g fioletowej marchwi ( najlepiej jak najciemniejszej – wtedy będzie całkowicie fioletowa w środku)

1 średnia pomarańczowa marchew

1.2 małego selera

1 pietruszka

4 cm kawałek pora

1,5 l wody

sól, pieprz, koperek suszony

 

Sposób przygotowania:

1.Warzywa obieramy myjemy. Najlepiej obierać w rękawiczkach ponieważ fioletowa marchew mocno barwi

2.Do garnka dodaj warzywa, zalej je wodą i dodaj przypraw. Gotuj na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.

3.Z zupy wyciągnij pomarańczową marchew, por, seler i pietruszkę. Resztę zmiksuj na gładką masę

4.Na talerz nalej zupę i ozdób keksem śmietany

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *