Zupa kartoflanka z zasmażką to smak mojego dzieciństwa. Przypomina mi cudowne chwilę u Babci Tereni oraz pyszne obiadki mojej Kochanej Mamy. Choć niestety rzadko wracam do smaków dzieciństwa bo jednak wygrywają pomysły nagromadzone w głowie, to jednak udaje się od czasu do czasu przyrządzić potrawy za starych czasów :-)) Taką zupką kartoflanką teraz zajada się mój Synuś i mąż

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3-4 średniej wielkości ziemniaki

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

1/2 małego selera

3 cm kawałek pora

1 większa cebula

1 łyżka masła

1 łyżeczka mąki pszennej

sól pieprz do smaku

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

 

Sposób przygotowania:

1. Marchewki ziemniaki, selera i pietruszkę obrać, umyć osuszyć. Pietruszkę, ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę

2. Do garnka wlewamy około 1,7 l wody. Dodajemy warzywa, liście laurowe , ziele angielskie oraz sól i pieprz. Stawiamy na średni ogień gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa staną się miękkie

3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę przesmażamy na 1 łyżce masła. Gdy cebula się delikatnie zarumieni posypujemy ją mąką. Mieszamy i dodajemy do zupy. Zupę mieszamy i gotowe.