Ziemniaczane rogaliki z boczkiem

Ostatnio jest mnie tu troszkę mało. Mam nadzieję, że to się zmieni 😉 dlatego zaczynamy ! Proponuję Wam dziś ziemniaczane rogaliki z boczkiem wędzonym. Są idealne jako przystawka na przyjęcia , bądź jako dodatek do barszczu czerwonego do obiadu. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

300 g margaryny

360 g mąki

800 g ugotowanych ziemniaków

1 zółtko

1 białko

Ponadto :

300-400 g boczku wędzonego

 

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni aż do zrumienienia. Ostudź

2. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do malaksera i miksuj przez około 2 minuty. Ciasto przełóż na stolnicę i ugniataj aż ciasto będzie jędrne . Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika

3. Ciasto rozwałkuj i wytnij trójkąty. Na każdy z nich nałóż boczek i zwiń w rogalik. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz w 190 stopniach aż nabiorą złotego kolorku. Podawaj na ciepło

 

 

2 thoughts on “Ziemniaczane rogaliki z boczkiem

  1. Bardzo podoba mi się pomysł podania do czerwonego barszczu. Mam ochotę zrobić bezmięsną wersję na wigilię 🙂 może z grzybami zamiast boczku… Bardzo ciekawy przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *