Żeberka zapiekane w bigosie

Naszła Nas ochota na żeberka w kapuście. Więc są żeberka zapiekane pod alla bigosem. Szybko i smacznie 🙂 Byłam najedzona jak bąk 😀

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

około 1300 g żeberek wieprzowych – trójkąt

Przyprawy do żeberek:

sól himalajska,pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona,czosnek granulowany.

„Bigos”:

500 g kapusty kiszonej

300 g pieczarek

2 szalotki

2 -3 łyżki płaskie passatty pomidorowej

sól , pieprz czarny mielony, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, słodka papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

1.Do żeberek wsyp przyprawy ( ilość według upodobań smakowych , u mnie tj: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki pieprzu) Można dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Całość wymieszać odstawić na 30 min

2.W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Szalotkę obierz, pokrój w pól plasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż do moment aż cebulka się zeszkli

3.Pieczarki wyczyść ściereczką, pokrój w półplasterki i dodaj d o cebuli. Dodaj trzy szczypty soli . Smaż do momentu aż odparuje woda.

4.Z kapusty odciśnij wodę. Dodaj kapustę do cebuli i pieczarek. Dodaj przyprawy. I całość wymieszaj. Smaż od czasu do czasu mieszając około 7 minut. Po tym czasie dodaj passattę i smaż około 5 minut.

5. Rozgrzej patelnie grillową lekko posmarowaną olejem. Żeberka pokrój na mniejsze porcje. Smaż żeberka na złoto ze wszytskich stron.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż żeberka,i na to wyłóż bigosik. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni (góra-dół) i smaż około 50 minut. Warto na naczynie położyć folię aluminiową by kapusta się nie przypaliła.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *