Zawijane pączki

Co? Tłusty czwartek już za Nami? I co z tego 🙂 Na dobrego pączka zawsze znajdzie się pora 😉 Z tymi pączkami jest troszkę zachodu – bo trzeba się napracować, ale warto .

 

 

 

 

 

Składniki:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

70 g ksylitolu

250 ml mleka

3 żółtka

1 jajko

szczypta soli

50 g masła

skórka i sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

1.Masło rozpuść w rondelku
2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
3.Żółtka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7.Z ciasta odrywaj kawałeczki i wałkuj z nich wałeczki. Wałeczki złącz jednym  końcem. I zawijaj je wokół siebie. następnie złącz oba końce do siebie.

8. Pączusie kładź na rozgrzanym smalcu. Smaż na złoto z obydwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

9. Zimne pączki posyp obficie cukrem pudrem – u  mnie zmiksowany ksylitol 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *