Zapiekany morszczuk z warzywami

Dzisiejsza propozycja to pyszny morszczuk atlantycki zapiekany z warzywami : marchwią porem i kalafiorem w kruchym cieście. Do przyprawienia ryb użyłam przyprawy firmy NMR – przyprawa do ryby cytrynowa.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

Farsz:

450 g mrożonego morszczuka atlantyckiego

1 spory por

1/2 małego kalafiora – ugotowanego

1 spora marchew

3 łyżeczki przyprawy do ryb cytrynowej

2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

1.Rybę opłukujemy pod bieżącą wodą. I posyoujemy przyprawą – tylko z jednej strony

2.Składniki ciasta siekamy ze sobą a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki

3.Kroimy w pół plasterki, marchew za pomocą tarki ścieramy na plasterki. a kalafiora rozdrabniamy

4.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pora i marchew. Smażymy od czasu do czasu mieszając około 7 minut. Dodajemy kalafiora. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy

5.Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkujemy każdą z osobna. Na jedną wykłądamy warzywa, na to nakładamy rybę. Następnie przykrywamy całość drugim płatem ciasta. zwijamy boki i wierzch dziurawimy za pomocą widelca

6.Całość pieczemy około 30-35 minut w 190 stopniach (góra-dół)

 

1 thought on “Zapiekany morszczuk z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *