Zapiekane pulpeciki z patelni

Obiad wymyślony na szybko. Ale właśnie takie obiady smakują najlepiej. Obiad robi się prawie sam ;-)) Potrzeba nam mięska, passatty i koncentratu pomidorowego – ja użyłam koncentratu firmy OCTIM,  ponieważ ma fajny intensywny smak. Mięsko jest wieprzowo-wołowe. PYCHA 

U nas piękna pogoda – idzie wiosna <3 u Nas w cieniu 15 stopni !! 🙂 Szkoda ,że nie mogę wyjść na rower itd…. 🙁 Ale za to Filipek śmiga na rowerku . A dziś zapisałam go do szkółki piłki nożnej 🙂 Pozostaje nam tylko buty korki kupić hehe 😀

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe)

1 jajko

4 łyżki oleju rzepakowego

1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego OCTIM

1 słoik passaty pomidorowej

Przyprawy : sól himalajska, pieprz mielony, słodka papryka wędzona,czosnek granulowany

Kulka mozzarelli

 

Sposób przygotowania:

1.Do mięsa dodaj jajko oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Zwilż ręce wodą i z mięsa formuj pulpeciki wielkości piłeczki do pinponga

2.Na patelni rozgrzej olej . Smaż pulpeciki na rumiano z każdej strony. Gdy to nastąpi dodaj na patelnie passattę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj także odrobinę soli , pieprzu, bazylii i oregano. Całość duś na średnim ogniu do momentu aż sos zredukuje się i stanie się bardzo gęsty. Gdy to nastąpi całość posyp startą mozzarellą. Całość przykryj drugą patelnią i duś pod przykryciem około 6 minut.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *