Zapiekane mielone pod pierzynką

Troszkę znudziły mi się kotlety mielone. Postanowiłam więc przygotować je w troszkę innej formie. A co na to mój mąż? „:hmm,, wow ekstra CI to wyszło, to jest pyszne ” :-)) to chyba najlepsza rekomendacja 😉 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Kotleciki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko surowe

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki mielonej

1 łyżeczka przyprawy Tzatzyki

Sos:

1 cebula

2 puszki pomidorów krojonych ( po 240 g )

1 ząbek czosnku

po 1 łyżeczce : bazylii, oregano, słodkiej papryki mielonej,przyprawy Tzatzyki,gyros

1/2  łyżeczki  : soli i pieprzu

1 płaska łyżka bułki tartej

Pierzynka:

1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

Ponadto :

100-150 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

1. Kotleciki: do mięsa dodajemy przyprawy,bułkę  oraz jajko. Całość mieszamy.

2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki na złoto z obydwóch stron.

3. Z patelni ściągnij kotleciki, dodaj łyżkę masła , wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż około 7 minut dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i przesmaż. Dodaj pomidory z puszki. Dodaj przypraw i smaż około 10 minut na średnim ogniu.

4. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jako i mąki. Całość wymieszaj.

5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos, ułóż na nim kotleciki, całość posyp serem żółtym . Kotlety z sosem pokryj masą z ziemniaków.

6. Naczynie włóż do piekarnika do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 30minut

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *