Mmmm…nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam wuzetkę…Kilkanaście lat temu na pewno…I nadszedł ten dzień by ją upiec 🙂
Składniki:
Ciasto:
480g mąki pszennej
4 jajka L
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
3o0 ml mocnej zaparzonej kawy
100 ml wody
Masa:
3/4 szkl cukru pudru
600 g sera twarogowego w wiaderku
500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wrzątku
Polewa:
50 g masła
100 g śmietanki 30%
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czcekolady min 74%kakao
Dodatkwo:
150 ml śmietanki 30% dobrze schłdzonej
1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mokre składniki łączymy ze sobą mieszając. Mokre skłądniki wlewamy do miski z suchymi i miksujemy.
2. Ciasto dzielimy na pół. Blachę 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. I wylewamy 1/2 ciasta. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (góra-dół) Tak samo pieczemy drugie ciasto
3. Krem: Do sera dodajemy cukier i mieszamy .
4. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu serowego i mieszamy – dzięki temu nie stworzą się grudki. Całośc dodajemy do kremu i mieszamy
5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy około 2 łyżek cukru pudru.
6. Śmietankę dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie.
7. Jeden blat ciasta wykłądamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakładamy krem i całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
8. Składniki na polewę dodajemy do rondelka. I stawiamy na małym gazie i podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
9. Śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego . Na wierzchu lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Super przepis:)Wszystkim domownikom smakowało:)