Wuzetka

Mmmm…nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam wuzetkę…Kilkanaście lat temu na pewno…I nadszedł ten dzień by ją upiec 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto:

480g mąki pszennej

4 jajka L

90g kakao

270g cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

130ml oleju np. rzepakowego

400ml maślanki

3o0 ml mocnej zaparzonej kawy

100 ml wody

Masa:

3/4 szkl cukru pudru

600 g sera twarogowego w wiaderku

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%

5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wrzątku

Polewa:

50 g masła

100 g śmietanki 30%

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czcekolady min 74%kakao

Dodatkwo:

150 ml śmietanki 30% dobrze schłdzonej

1 słoik powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Mokre składniki łączymy ze sobą mieszając. Mokre skłądniki wlewamy do miski z suchymi i miksujemy.

2. Ciasto dzielimy na pół. Blachę 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. I wylewamy 1/2 ciasta. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (góra-dół) Tak samo pieczemy drugie ciasto

3. Krem: Do sera dodajemy cukier i mieszamy .

4. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu serowego  i mieszamy – dzięki temu nie stworzą się grudki. Całośc dodajemy do kremu i mieszamy

5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy około 2 łyżek cukru pudru.

6. Śmietankę dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie.

7. Jeden blat ciasta wykłądamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakładamy krem i całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

8. Składniki na polewę dodajemy do rondelka. I stawiamy na małym gazie i podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

9. Śmietankę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego . Na wierzchu  lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.

 

 

1 thought on “Wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *