Wiśniowa babka gotowana

Ostatnio po tych wszystkich zwariowanych dniach ze złościami Filipka, jego okiem i ogólnymi nerwami i przemęczeniem naszła mnie ogromna ochota na babkę. Padło na babkę gotowaną bo nigdy jej nie przyrządzałam. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała 😀 Przepis na babkę podpatrzyłam z książki „kuchnia polska” , który lekko zmodyfikowałam. Babka wyszła pyszna.

A tak poza tym Kochani czy Wy też mieliście bunt 4-ro latków? Jej ja wymiękam…. Czuje się jak najgorsza matka świata… Te wybuchy złości Filipa … aa… 🙁 Mam dość… Filip jest moim największym Skarbem i dałabym by wszystko, ale mam dość xD A jak było u Was? Może macie na to jakiś „złoty środek”?

A teraz wracajmy do przepisu na babkę:

 

 

Składniki:

2 budynie wiśniowe z cukrem

250 g margaryny Kasi

6 dużych jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej typ 650

1 szkl mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski dodaj  margarynę,żółtka i cukier. I miksuj do uzyskania puszystej masy . Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiej do masy. I dalej miskuj

2. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo do masy wraz ze skórką z cytryny i sokiem  i delikatnie mieszaj.

3. Ciasto wlej do specjalnej formy z przykrywką . Obciążamy przykrywkę i całość wkładamy do garnka z zimną wodą – woda ma sięgać do około 2/3 wysokości formy do babki.

4. Garnek przykrywamy i stawiamy na gaz . Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi babkę gotujemy przez 1h 20 minut.

5. Ugotowaną babkę wyjmujemy z formy na talerz. Gdy babka będzie już zimna posyp obficie cukrem pudrem

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *