Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym

Kolejna propozycja na siekane kotleciki tzw. kargule tym razem wersja wiosenna z dodatkiem ekspandowanego amarantusa oraz nasion chia. Dzięki nim kotleciki są niezwykle chrupiące i fajne strzelają pod ząbkami 🙂 Myślę , że małe niejadki będą nimi zachwycone i dzięki nim zjedzą odrobinę warzyw 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 mały pęczek botwinki

1 pęczek dymki

200 g pieczarek

2 łyżki nasion chia

4 łyżki amarantusa ekspandowanego

4 jajka L

4 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Piersi kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski

2. Buraczki kroimy w drobniutką kotkę a liście z łodygami siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki

3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w cieniutkie plasterki

4. Warzywa dodajemy do piersi, wbijamy jajka i dodajemy mąki oraz chia i amarantus. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Za pomocą łyżki nakładamy porcję i smażymy na rumiano z oby dwóch stron

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *