Wielkanocny żurek

Święta coraz bliżej… Zbliżają się do nas wielkimi krokami. Jestem ciekawa jak u Was wyglądają święta Wielkanocne? Co króluje na Waszych stołach ?:-) U nas żurek, biała kiełbasa, paszteciki wielkanocne…babki, serniki …mmmm:-)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

200 g kości wędzonej

1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

300 g boczku wędzonego

500 g białej kiełbasy

3 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

garść suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

1. Grzyby zalej wodą – tak by je przykryła.

1. Warzywa obierz, umyj i pokrój je na mniejsze kawałki(marchew, pietruszka,seler) . Jedną cebulę opal nad palnikiem.

2. Za pomocą ostrego noża oddziel mięso od kości .

3. Do garnka dodać warzywa, kość i mięso z kości. Całość zalej wodą około 3 litrami. Całość gotuj ok.40 minut

4. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek i majeranek,grzyby z wodą. Całość gotuj przez 15 minut.

 

 

 

2 thoughts on “Wielkanocny żurek

    1. Każdy żurek jest inny 🙂 ja taki żurek uwielbiam zwłaszcza z dodatkiem pasztecików z farszem jajecznym 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *