Wielkanocne paszteciki

Wielkanocne paszteciki z farszem jajeczno-pieczarkowym. Idealne do żurku bądź barszczu białego czy też czerwonego. Nam jednak najlepiej smakuje z żurkiem 🙂 Paszteciki robi się na prawdę szybko. Chciałabym już wiosnę…słoneczko itd….ale brzydko pogodo trwaj !!!!!! Dzięki brzydkiej pogodzie Filipek nam mniej kaszle , bo alergeny nie fruwają w powietrzu… Bo aż go już dusiło i ja osobiście miałam już dość…nic nie pomagało nic.. 🙁

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
500g mąki

62,5 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

27 g drożdży

ew. kilka łyżek śmietany 18%

Farsz:

10 jajek L ugotowanych na twardo

400 g pieczarek

2 cebule

sól, pieprz,

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach

3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu aż odparuje płyn spod pieczarek.

4. Jajka obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach bezpośrednio do pieczarek . Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt. Na każdy nałóż farsz, dłuższe brzegi posmaruj białkiem.. I zwijaj jak na roladę – dłuższym bokiem .

6. Za pomocą ostrego noża ostrożnie pokrój roladę na paszteciki.Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmaruj białkiem.

7. Piecz 30 min w 190 stopniach (góra-dół)

 

 

 

 

2 thoughts on “Wielkanocne paszteciki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *