Wątróbka drobiowa w coli

Jeszcze jakiś czas temu gdy ktoś by się mnie spytał czy lubię wątróbkę drobiową powiedziałabym stanowczo NIE. Lecz po przygotowaniu tarty z wątróbką i ziemniakami według Jakubiaka – przekonałam się do niej. Ostatnio przygotowywałam ją tradycyjnie – smażoną na patelni z cebulką…lecz pod koniec smażenia tknęło mnie i dodałam odrobinę coli….i wiecie co…wyszło na prawdę smacznie

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

600 g wątróbki drobiowej

2 – 3 cebule

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1/3 – 1/2 szkl coli

 

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę płuczemy pod zimną woda i ewentualnie odrywamy włókna. Osuszamy ją na ręczniku papierowym

2. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy cebulę i smażymy około 7 minut. Dodajemy wątróbkę i smażymy kolejne 10-16 minut. Po tym czasie całość podlewamy colą. I Dusimy a większym ogniu do odparowania płynu

 

2 thoughts on “Wątróbka drobiowa w coli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *