Uszka z grzybami

Uszka z grzybami bez dwóch zdań kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Zawsze uwielbiałam podjadać ugotowane uszka 😉 teraz podjadam je razem z Filipkiem 😀 , który również dzielnie pomaga mi w przygotowaniu uszek. Dzielnie z wielką precyzją wycina z ciasta krążki .

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
ok 1/2 – 3/4 szkl ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
1  szczypta soli

Farsz:

50g suszonych grzybów

30 g masła

10 g bułki tartej

1 mała cebula

1 białko

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtko oraz sól, delikatnie mieszamy.

2. Porcjami wlewamy mleko i cały czas mieszamy ciasto. Gdy ilość wlanego mleka będzie odpowiednia, wykładamy ciasto na wysypaną mąką stolnice i wyrabiamy jędrne ciasto.

3. Ciasto dzielimy na porcję i każdą z nich rozwałkowujemy i za pomocą kieliszka do wódki wykrawamy kółka. Ciasto przykrywamy lekko wilgotną ściereczką by ciasto się nie zeschło.

4. Farsz: Grzyby starannie opłukujemy w wodzie. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą , solimy. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Odcedzamy

5. Grzyby drobno siekamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

6. Cebulę obieramy , kroimy w drobniutką kostkę. Przesmażamy na maśle aż do zarumienienia. Gdy to nastąpi dodajemy grzyby i przesmażamy przez około 3 minuty. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać białko i wymieszać

7. Na środku każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz. Każde kółko zwijamy, tworząc kształt małego pieroga i zlepiamy palcami brzegi. Na koniec na palcu zwijamy nasz „mini pierożek” i zlepiamy końce tworząc kształt uszka.

8. Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-4 minuty.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *