Udka zapiekane w sosie szparagowym

Dziś proponuje udka z kurczaka zapiekane w prostym sosie szparagowym. Udka podczas pieczenia nachodzą wspaniałym smakiem szparagów. Udka są niezwykle soczyste i miękkie. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 udka z kurczaka

500 g zielonych szparagów

1 ząbek czosnku

350 ml rosołu

po 1 łyżeczce : przyprawy do rosołu, słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżka z soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

1. Z szparagów odetnij zdrętwiałe końcówki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłóż na bok

2. Do garnka wlej rosół, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Zagotuj. Do gotującego się rosołu dodaj szparagi i całość gotuj rpzez 10 minut

3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do rosołu ze szparagami. Całość zmiksuj.

4. Sos przelej do naczynia żaroodpornego. Ułóż udka. Posól je i posyp pieprzem. Ułóż główki szparagów

5. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *