Udka nadziewane szpiankiem

Obiad wymyśliłam będąc z Filipkiem na spacerku, wczoraj była taka piękna pogoda 🙂 Przeszliśmy prawie całe miasto – Filip zaliczył rurkę z kremem – a ja pomysł na obiad 😀 Gdyby nie wycinanie i wyciąganie kości i chrząstek z udek obiad robi się szybko i prosto 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki :

2 spore udka z kurczaka

350 g mrożonego szpinaku f. Hortex

1/2 opakowania sera kanapkowego

40 g tartej mozzarelli

5-6 ząbków czosnku

sól pieprz do smaku

Marynata:

1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/3 łyżeczki do dań chińskich , 3 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa za pomocą wąskiego ostrego noża pozbywamy się wszystkich kości oraz chrząstek.

2. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy czosnek. Smażymy około 2 minuty często mieszając. Dodajemy szpinak i smazymy do momentu jego rozmrożenia, od czasu do czasu mieszając.

3. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy rozdrobniony ser kanapkowy. I mieszamy. Doprawiamy do smaku dodajemy starty ser mozzarella i mieszamy. Odstawiamy z gazu.

4.Koniec udka – od strony pałki – zawiązujemy mocno nitką. Pałkę wypełniamy szpinakiem. Resztę udka delikatnie obwiązujemy i wkładamy farsz. Koniec udka mocno wiążemy by nie wypadł farsz

5.Przyprawy marynaty mieszamy ze sobą. Posypujemy nimi mięso i delikatnie polewamy je olejem. Kurczaka nacieramy.

6.Tak przygotowane udka kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej – może być normalna- i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron – skórka ma być bardzo chrupiąca

7.Następnie udka przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 1 godzinę w 180 stopniach. W połowie czasu pieczenia mięso przykrywamy folią aluminiową – błyszczącą stroną do góry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mój dzień z Hortex

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *