Udka kurczaka faszerowane gyrosem

Zostało mi ostatnio z obiadku trochę mięska gyros. I nie miałam pojęcia jak je wykorzystać następnego dnia. Ale wkońcu pomysł wpadł do głowy i trafiło na udka z kurczaka. Moi mężczyźni byli zadowoleni z mięsnego obiadku 😀

 

 

 

 

 

Składniki na 3 porcje :

3 większe udka z kurczaka

Marynata:

2 łyżki oleju

sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka mielona, curry,

Gyros:

2 małe piersi z kurczaka

1 opakowanie przyprawy gyros

Dodatkowo:

1 główka czosnku przekrojona na pół

2 cebule przekrojone wzdłuż na 3

 

Sposób przygotowania:

1. Z udek za pomocą ostrego noża wycinamy kości.

2. Udka z zewnątrz smarujemy olejem i nacieramy przyprawami z marynaty

3. Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i przyprawiamy przyprawą gyros i mieszamy.

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i rzuć mięso gyros. Smaż około 10 minut na dużym ogniu często mieszając

5. Udka nadziewamy gyrosem. Obwiązujemy sznurkiem.  Związane udka przesmażamy na patelni z 1 łyżką oleju do zarumienienia skórki ze wszystkich stron

6. Udka przekłądamy do naczynia żaroodpornego , układamy dookoła cebulę i czosnek . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy około 40 minut.

 

 

2 thoughts on “Udka kurczaka faszerowane gyrosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *