Tort urodzinowy „Orzeszek”

Tort „orzeszek” przygotowałam na urodziny mojego taty – który uwielbia orzeszki. Tata był zadowolony . Tort jest mocno orzechowy z dodatkiem wafelków orzechowych i ciasteczek orzeszków

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

6 jajek
1 szkl cukru
100 g orzechów włoskich mielonych
125 g margaryny
1/2 szkl mąki dalachowskiej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczka orzeszki:

3 szkl mąki pszennej

250 g margaryny

2 jajka

szczypta soli

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowo-orzechowa:

1 l mleka
3łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 op cukru wanilinowego
500 g margaryny
1 1/2 szkl cukru pudru

4  batony orzechowe w czekoladzie

200 g orzechów włoskich -obranych

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt orzechowy: Margarynę rozpuść. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija.

2. Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj.

3. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)

4. Ciasteczka orzeszki: Wszystkie składniki dodać do malaksera i zmiksować około 2 minuty do połączenia składników.

5. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jędrnego ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalki na 15 minut

6. Rozgrzej foremkę do orzeszków. Z ciasta formuj malutkie kuleczki. Układaj je w maszynce do orzeszków i piecz do ich zarumienienia.

7. Masa budyniowo-orzechowa: Orzechy i batona roztłucz na małe kawałki za pomocą tłuczka do mięsa. Odłóż po 2 łyżki orzeszków i pokruszonych batonów

8.  Z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go.

9. Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń. Do masy dodaj orzeszki i batony. I wymieszaj

10. Połówki orzeszków nadziej kremem i przykryj drugą połówką – zostaw około 30 sztuk połówek

11.Biszkopt przekrój na pół.

12.Układamy tort: biszkopt orzechowy , masa budyniowo-orzechowa, połówki orzeszków, masa budyniowo-orzechowa, biszkopt odrobina masy. Z pozostałej masy za pomocą szprycy robimy rozetki dookoła tortu. Na środek tortu układamy ciasteczka orzeszki, całość posypujemy pozostałymi pokruszonymi batonami i orzeszkami.

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinkę

 

6 thoughts on “Tort urodzinowy „Orzeszek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *