Taki tort stworzyłam dla mojego Męża w dniu 33 urodzin 🙂
Składniki:
Biszkopt:
9 jajek
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
4 budynie czekoladowe
1 1/2 szkl cukru
Krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 op cukru wanilinowego
250 g margaryny
1 szkl cukru pudru
Krem do dekoracji:
4 op budyniu śmietankowego z cukrem
500 ml mleka
500 g margaryny
Ponad to :
Barwniki spożywcze
borówka amerykańska , truskawki,
szablon ( wydrukowany obrazek i wycięty )
Tortownica o śr.28 cm
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijaj
2. Do masy jajecznej dodaj mąkę ,kakao, oraz budynie i dobrze wymieszaj. Wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekanrika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45 minut
3. Krem :2/3 mleka zagotuj. Do reszty dodaj mąkę cukier i dobrze wymieszaj. Masę wlej do gotującego się mleka i ugotuj budyń – cały czas mieszając. Budyń dobrze ostudź.
4. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Ewentualnie dosłodź cukrem pudrem.
5. Krem do dekoracji:Budynie ugotuj. Ostudź.Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń. Masę do dekoracji barwimy na pożądane kolory.
6. Układamy tort: 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców ( borówki i truskawki) , 1/4 kremu, 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców, 1/4 kremu, biszkopt. Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny
7. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
8. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Śliczny 😉
Cudo
Ale super wygląda, a smakował z pewnością wyśmienicie 🙂