Tort „umizoomi”

Taki tort z postaciami z bajki „umizoomi” przygotowałam dla mojego Synka z okazji trzecich urodzin. Filip był bardzo zachwycony tym tortem. Goście również byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku

 

 

 

 

 

 

Przeważnie torty urodzinowe są bardzo słodkie i po zjedzeniu kawałka tortu człowiek ma po prostu dość i jest mu niedobrze. Dlatego ja staram się przygotowywać torty mało słodkie z dodatkiem owoców. By po zjedzeniu kawałka gościom nie było niedobrze.  No i najważniejsze, ostatnimi czasy bardzo modne są torty dekorowane masami cukierniczymi. Nie ukrywam , że i ja miałam z nimi przygodę – na szczęście bardzo krótko. Po prostu nie smakowały mi. Jak dla mnie masa cukiernicza psuła cały smak tortu. Ok takie torty są ładne. Można stworzyć z nich cuda. Ale ja przystaje , że torty dekorowane za pomocą szprycy są wyjątkowe. Trzeba nim poświęcić dużo czasu i pracy. Ale efekty są super. No i jak bije z Nas duma , że sami przygotowaliśmy tak piękny tort. Ja proponuję dziś tort z biszkoptami orzechowymi, oraz biszkoptem tureckim-czekoladowym ( z przepisu na kostkę turecką) oraz masą karpatkową z dodatkiem białych i różowych winogron. Całość udekorowałam masą budyniową. Całość ozdobiona postaciami z ulubionej bajki mojego Smyka czyli Team Umizoomi

 

Składniki:

Biszkopt orzechowy:

6 jajek
1 szkl cukru
100 g orzechów włoskich mielonych
125 g margaryny
1/2 szkl mąki dalachowskiej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt turecki:

150 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g margaryny
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa karpatkowa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 op cukru wanilinowego
250 g margaryny
1 szkl cukru pudru

Masa do dekoracji:
4 op budyniu śmietankowego z cukrem
500 ml mleka
500 g margaryny

Ponadto:

Barwniki spożywcze
Jasne i ciemne winogrono
Wycięty szablon postacji z uluionej bajki
Tortownica o śr.28 cm

 

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt turecki : W misce ucieram margarynę z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodaję po 1 jajku. Wsypuję pozostałe składniki i delikatnie mieszam mikserem do połączenia składników.

Ciasto wylewam na prostokątną blachę ( od piekarnika) I piekę 15 minut w 175 stopniach (góra ? dół)

 

 

2. Biszkopt orzechowy Margarynę rozpuść. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubija.

Do masy jajecznej dodaj mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszaj, pod koniec dodaj roztopioną margarynę oraz orzeszki. Wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą . Na tortownicę wylej ciasto. Piecz ok 40 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)

3.Masa karpatkowa: z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go.

Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń.

4.Masa do dekoracji: Budynie ugotuj. Ostudź. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń.

5. Biszkopt orzechowy przetnij na pół. Biszkopt turecki ewentualnie podetnij by wyrównać go.

6. Winogrona umyj i dobrze osusz. Przetnij na pół i ewentualnie wyciągnij pestki.

7. Część masy do dekoracji ufarbuj na odpowiednie kolory za pomocą barwników – najlepiej dodawać barwniki stopniowo.

8. Układamy tort: Biszkopt orzechowy, odrobina masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt turecki, część masy karpatkowej, winogrona przecięte na pół, masa karpatkowa, biszkopt orzechowy. Pozostawiamy odrobinę masy karpatkowej !!

9. Wierzch tortu smarujemy pozostałą częścią masy karpatkowej i wyrównujemy ją.

10. Szablony układamy na torcie. Do szprycy z cienką końcówką wkładamy czarny bądź szarą masę i odrysowujemy kontury. Gdy to zrobimy za pomocą szpilki ściągamy szablony. I odrysowujemy detale.

11. Wypełniamy postacie z bajki tą samą szprycą z cienką końcówką.

12. Resztę tortu ozdabiamy nieufarbowaną masą do dekoracji za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *