Tort „Śnieżynka”

blog3Tort upiekłam na swoje urodziny. Postanowiłam poeksperymentować i masa powstała z tego co kocham najbardziej – biała czekolada. Połączenie serka mascarpone z białą czekoladą to dobry pomysł ! Tort jest pyyyyysznyyyy 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt :
6 jajek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie śmietankowe
1 szkl cukru

Masa z białej czekolady:
500 g serka mascarpone
700 g śmietanki kremówki
3/4 szkl cukru pudru
300 g białej czekolady

Dodatkowo:
150 g płatków migdałów
1/2 szkl kandyzowanego kokosa
cukrowa posypka w dowolnym kształcie

50 ml zaparzonej mocnej herbaty

Tortownica o śr.28 cm

 

Sposób przygotowania:

1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2.
Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 3 części

3.
Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej

4.
Ciepłą lecz nie gorącą czekoladę dodaj do serka i delikatnie wymieszać

5.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem.

6.
Ubitą śmietanę dodać do serka z czekoladą i delikatnie wymieszać – włożyć do lodówki na godzinę

7.
Platki migdałów upraż na suchej patelni. OStudź

8.
Na dno tortownicy wyłóż 1 blat, namocz go herbatę i wyłóż 1/3 masy, na masę wyłóż 1/3 migdałów. Ułóż na to kolejny blat, namocz go herbatą. wyłóż 1/2 masy, posyp 1/3 płatków. Wyłóż ostatni blat i cały tort wysmaruj masą

9.
Migdały drobno pokrusz. Pokruszonymi migdałami oprósz boki tortu. na wierzch wyłóż kandyzowany kokos oraz posypkę

 

 

blog3 blog blog6 blog5 blog4 blog2 blog1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *