Tort sernikowy z czekoladą i owocami

Bez nazwy-2W wykonanie tego tortu włożyłam wiele serca – gdyż piekłam go na urodziny  2 lata temu dla mojego Wyjątkowego Taty. Tata był pod ogromnym wrażeniem – aż zaniemówił. Był zachwycony wyglądem tortu jak i smakiem – gdyż uwielbia sernik i białą czekoladę

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:
10 jajek
3/4 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 k sera sernikowego w wiaderku
300 g białej czekolady
6 łyżeczek żelatyny
100 g masła
1/2 szkl cukru

Dekoracja
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
3 szt kiwi
400 g truskawek
100 g płatków migdałowych

tortownica o średnicy 30 cm

 

Sposób przygotowania:

1.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
3.
Masa: Masło zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając dodać ser. Żelatynę zalać zimną wodą -tak by zakryć żelatynę. Wymieszać odstawić do spulchnienia. Szklankę z żelatyną włożyć do garnka z gorącą wodą i rozpuścić.
4.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać Do masy serowej wraz z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze zmiksować.
5.
Biszkopt przekroić na 3 części. I wyłożyć: biszkopt, 1/2 masy, biszkopt , 1/2 masy, biszkopt. Odstawić na 12 h do lodówki do stężenia
6.
Dekoracja Śmietanę ubić, dodać śmietan fiks i 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę schłodzić
7.
Kiwi i truskawki umyć osuszyć. Kiwi obrać pokroić w cienkie plasterki. Z truskawek wyciąć szypułki. Truskawki również pokroić w cienkie plasterki. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni
8.
Boki tortu wysmarować bitą śmietaną, górę tortu posmarować cienko bitą śmietaną. Na boki tortu poprzyklejać płatki migdałowe. Na górze układamy kiwi a następnie truskawki. Odstawić do lodówki na godzinę

 

Bez nazwy-2 Bez nazwy-1 Bez nazwy-3 Bez nazwy-5 Bez nazwy-6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *