Tort mocno czekoladowy z truskawkami

Tort przygotowałam dla mojej mamy , która obchodzi dziś swoje urodziny. Tort to ulubione smaki mojej mamy – gorzka czekolada i truskawki. Tort nie tylko pięknie wygląda ale i smakuje. 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie czekoladowe
1 szkl cukru

Masa:

1250 ml śmietanki kremówki

500 g gorzkiej czekolady 70%

300 g mlecznej czekolady

1/3szkl cukru pudru

Ponadto :

1,5 kg truskawek

2 białe czekolady

2 łyżki śmietanki kremówki

2/3 op małych bezików

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.

2. Do masy jajecznej przesiej pozostałe suche składniki i całośc wymieszaj za pomocą miskera. Ciasto wylej na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra -dół) i piecz 30-40 min

3. Masa:  Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.

4. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru i całość ubij za pomocą miksera.

5. Białą czekoladę z dodatkiej śmietanki rozpuszczamy. Gdy zacznie tężeć obtaczamy w niej około 10 truskawek. Odkłądamy na folię aluminiową i zostawiamy do zastygnięcia do lodówki

6.Biszkopt przekrawamy na pół.

7.Układamy tort : biszkopt, odrobina masy, Truskawki (bez szypułek) masa czekoladowa, biszkopt. Masa, dookoła układamy bezy a w środek układamy truskawki w czekoladzie. Tort wstawiamy do lodówki na 3 godziny

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *