Tort dla Taty

Wczoraj mój Tatuś obchodził urodziny. Mój Tatuś jest dla mnie bardzo ważny i wyjątkowy. Kocham go bardzo, że brakuje mi słów by opisać jak. Tata jest moim największym krytykiem kulinarnym – trudno dogodzić jego kubkom smakowym 🙂 Tort jest prosty – ale za to jego dekoracja według mnie szykowna.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

Krem:

500 g serka mascarpone

700 g śmietanki kremówki

3/4 szkl cukru pudru

skórka z jednej cytryny

Drip:

60 g śmietanki

50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

1/2 puszki brzoskwiń

250 g truskawek

Ozdoba:

7-8 szt tulipanów

13 szt drobnych róż

 

Składniki:

1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę i wymieszaj całość

2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.

3.Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Krem włóż do lodówki na ok 1 godz.

4. Truskawki opłukaj. Odetnij szypułki. Pokrój truskawki w podłużne plasterki. Brzoskwinie odsącz z zalewy. I również pokrój w podłużne plasterki.

5.Układamy tort- w tortownicy: Biszkopt(nasączamy wodą ) , krem, owoce, krem, biszkopt, krem, owoce, krem, Biszkopt. Tort wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy

6.Tort smarujemy kremem. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ponownie tort smarujemy kremem i wkładamy do lodówki na 1 godz. I tak to zużycia całego kremu.

7. Drip: do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Studzimy.

8. Gdy drip będzie tężał polewamy nim tort dookoła za pomocą łyżeczki ( zostawiamy 3 łyżki dripu)

9. Kwiaty ucinamy- zostawiamy około 1 cm łodygi. Każdą łodygę moczymy w dripie czekoladowym. Kwiaty wkładamy do lodówki .

10. Gdy drip na kwiatach stężeje wkładamy je na górę tortu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *