Tort piekłam jakiś czas temu dla znajomych – dla wspaniałych jubilatów Oli i Mateuszka. Tort miał być jak domowy i chyba wyszło. Kasia mama Jubilatów była zadowolona – Jubilaci też 🙂 I to najważniejsze – tort smakował ! 🙂
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1/2 szkl cukru
1 1/3 szkl mąki pszennej
Masa:
500 g serka mascarpone
700 g śmietanki kremówki
1/3 szkl cukru pudru
150 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Krem:
300 g masła
12 czubatych łyżek cukru pudru
sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe
Czekoladki
kilka rurek gofrowych
odrobina masy cukrowej zielonej
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.
2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części
3. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.Do mascarpone dodaj rozpuszczoną i ostudzona czekoladę
4. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła
5. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.
6. W rancie od tortownicy układamy tort : Biszkopt, lekko nasączamy wodą, masa, biszkopt lekko nasączony wodą, masa, biszkopt. Całość wkładamy do lodówki na 3 godziny.
7. Złożony tort tynkujemy – czyli nakłądamy krem maślany na boki i górę tortu( część zostawiamy na zrobienie rozetek). Wyrównujemy , na boki tortu nakładamy wiórki kokosowe. Pozostałą masą wykonujemy rozetki dookoła tortu . Oraz kilka „kwiatków” na górze tortu. Z zielonej masy cukrowej robimy kilka listków i układamy przy kwiatkach. tort dekorujemy rurkami i czekoladkami wedle uznania