Tort dla Filipa

Dostałam trudne zadanie, Filip zażyczył sobie tort z traktorem  i miał być bardzo czekoladowy. I na szczęście poradziłam sobie z tym zadaniem . Tort czekoladowy i do tego traktor jest . Filipek był zachwycony 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szkl ksylitolu

niepełna szkl mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

1 czubata łyżka kakao

1 łyżka czekolady do picia

Krem czekoladowy

500 g serka mascarpone

700 g śmietanki kremówki

1/3 szkl ksylitolu

100 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

Krem maślany

1 puszka mleka skondesowanego

400 g masła

Dodatki:

Dżem wiśniowy

masa cukrowa niebieska

masa cukrowa zielona

barwnik żółty w płynie

30 g czekolady

traktor zabawka

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt :Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać  cukier.. Cały czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

2.Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 4 części

3.Masa mascarpone : Czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstnieć dodaj ksylitol i dalej ubijaj.

4. Serek mascarpone wymieszaj z chłodną czekoladą. Serek dodaj do śmietanki i całość wymieszaj. Włóż do lodówki do schłodzenia.

5.Krem maślany: Masło delikatnie ubijamy do miękkości. Gdy masło zmieni się w jasną masę dodajemy stopniowo skondensowane mleko. Schładzamy w lodówce

6. Układamy tort w rancie od tortownicy: podkład na tort delikatnie smarujemy kremem maślanym (odrobiną) układamy biszkopt, kropimy go wodą,posmaruj go dżemem , wyłóż 1/3 masy, biszkopt, nasącz go wodą , posmaruj dżemem , 1/3 kremu, biszkopt, namocz go wodą, posmaruj dżemem, 1/3 kremu, biszkopt. Tort wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.

7. Tort wyciągamy z rantu. Tynkujemy go 1/3 kremu maślanego. Boki i górę tortu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Ponownie tynkujemy tort wyrównując go. (3 łyżki masy zostawiamy)

8. Masę maślaną barwimy barwnikiem. Przekładamy do szprycy i na górze tortu robimy malutkie rozetki . Zieloną masę cukrową rozwałkujemy , tworzymy małe wałeczki i posypujemy część tortu. Po środku układamy rozwałkowany pasek masy cukrowej.

9. CZekoladę rozpuść i polej ją miseczkę obłożoną folią spożywczą. Gdy stwardnieje ułóż ją na torcie. A na nim ułóż traktor.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *