Tort czekoladowy z chrupkami

Tak czekoladowy tort upiekłam w imieniu mojego Synka dla Babci i Dziadka z okazji ich święta. Tort był obłednie czekoladowy i obłędnie smaczny. Dziadkowie byli zadowoleni 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
3 budynie śmietankowe
1 szkl cukru

Masa czekoladowa ciemna:

600 ml śmietanki kremówki

400 g gorzkiej czekolady

1/2 szkl cukru pudru

100 ml Baileys

Masa czekoladowa jasna:

250 ml śmietanki kremówki

150 g białej czekolady

Ponad to :

450 g chrupek w czekoladzie

wstążka

 

Sposób przygotowania:

1.Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

2. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Spód podpiec ok 30-40 min w 180 stopniach (Góra-dół)

3. Masa ciemna:

Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.

4. Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.

5. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru, likier i całość ubij za pomocą miksera.

6. Masa jasna:

Do rondelka o grubym dnie dodaj śmietankę i czekoladę pokruszoną. Postaw na małym ogniu i rozpuść często mieszając.

7. Śmietankę z czekoladą odłóż na ok 3 godz do lodówki

8. Dobrze schłodzone masy ubij za pomocą miksera. Do ciemnej pod koniec ubijania dodaj cukier i likier.

9. Na biszkopt wyłóż ciemną masę , a następnie jasną(pozostaw 2 łyżki  do przyklejenia chrupek)

10. Końce chrupek delikatnie maczaj w pozostałej masie i przyklejaj do ciasta. Całość zwiąż wstążką i wstaw do lodówki na około 5 godzin

 

 

1 thought on “Tort czekoladowy z chrupkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *