Tort brzoskwiniono – orzechowy z motywem psa

Tort powstał na zamówienie dla Jubilata Alana. Tort posiada dwa biszkopty – tradycyjny jasny oraz orzechowy, wyłożone są masą z serka mascarpone z dodatkiem brzoskwini oraz dżemem brzoskwiniowym. Motywem przewodnim jest pies – tu akurat mops 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biszkopt jasny:

6 jajek

1/2 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

Biszkopt orzechowy :

6 jajek

1 szkl cukru

100 g orzechów mielonych

125 g margaryny

1/2 szkl mąki dalachowskiej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

500 g serka mascarpone

700 g śmietanki kremówki

3/4 szkl cukru pudru

Krem maślany:

600 g masła

24 czubatych łyżek cukru pudru

sok z 2 cytryn

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

2 słoiki dżemu brzoskwiniowego

barwniki

rękaw cukierniczy i tylki

 

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać  cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części

3. Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielamy od białek

4. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy

5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.

6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół
7. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.
8. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła
9. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.
10. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wyłóż na ręczniku papierowym
11. Biszkopt jasny przecinamy wzdłuż na pół. Biszkopt orzechowy wyrównujemy.
12. Ukłądamy tort w rancie tortownicy : biszkopt jasny nasączony wodą, dżem (1 słoik) krem mascarpone, 1/2 brzoskwiń, biszkopt orzechowy nasączony wodą, dżem, krem mascarpone, brzoskwinie, biszkopt jasny . Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny.
13. Po tym czasie za pomocą np noża tynkujemy tort – czyli obkładamy boki i górę tortu kremem maślanym. ( około 1/3 kremu) wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie drugi raz tynkujemy tort. I ponownie wkładamy na godzinę do lodówki.
14. Krem maślany dzielimy na 3. Jedną część barwimy na czarną , druga na szaro, a trzeciej nie farbujemy.
15. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na czarno i na bokach tortu malujemy psie łapki, na górze malujemy psa i kości.
16. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na szaro i odrysowujemy kości i kolorujemy wybrane fragmenty pieska.
17. Do rękawa z tylką nr 2 wkłądamy krem niezabarwiony i wypełniamy nim resztę pieska
18. Do rękawa z tylką nr 1M wkładamy resztę niezabarwionego kremu i tworzymy rozety na lączeniu tortu.
19 Tort wkładamy do lodówki

 

1 thought on “Tort brzoskwiniono – orzechowy z motywem psa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *