Tort powstał na zamówienie dla Jubilata Alana. Tort posiada dwa biszkopty – tradycyjny jasny oraz orzechowy, wyłożone są masą z serka mascarpone z dodatkiem brzoskwini oraz dżemem brzoskwiniowym. Motywem przewodnim jest pies – tu akurat mops 🙂
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
Biszkopt orzechowy :
6 jajek
1 szkl cukru
100 g orzechów mielonych
125 g margaryny
1/2 szkl mąki dalachowskiej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
700 g śmietanki kremówki
3/4 szkl cukru pudru
Krem maślany:
600 g masła
24 czubatych łyżek cukru pudru
sok z 2 cytryn
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 słoiki dżemu brzoskwiniowego
barwniki
rękaw cukierniczy i tylki
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.
2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części
3. Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielamy od białek
4. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
- 6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół
- 7. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.
- 8. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła
- 9. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.
- 10. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wyłóż na ręczniku papierowym
- 11. Biszkopt jasny przecinamy wzdłuż na pół. Biszkopt orzechowy wyrównujemy.
- 12. Ukłądamy tort w rancie tortownicy : biszkopt jasny nasączony wodą, dżem (1 słoik) krem mascarpone, 1/2 brzoskwiń, biszkopt orzechowy nasączony wodą, dżem, krem mascarpone, brzoskwinie, biszkopt jasny . Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- 13. Po tym czasie za pomocą np noża tynkujemy tort – czyli obkładamy boki i górę tortu kremem maślanym. ( około 1/3 kremu) wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie drugi raz tynkujemy tort. I ponownie wkładamy na godzinę do lodówki.
- 14. Krem maślany dzielimy na 3. Jedną część barwimy na czarną , druga na szaro, a trzeciej nie farbujemy.
- 15. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na czarno i na bokach tortu malujemy psie łapki, na górze malujemy psa i kości.
- 16. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na szaro i odrysowujemy kości i kolorujemy wybrane fragmenty pieska.
- 17. Do rękawa z tylką nr 2 wkłądamy krem niezabarwiony i wypełniamy nim resztę pieska
- 18. Do rękawa z tylką nr 1M wkładamy resztę niezabarwionego kremu i tworzymy rozety na lączeniu tortu.
- 19 Tort wkładamy do lodówki
Super wygląda ten torcik! Ładnie Ci wyszedł piesek 🙂